Vad är egentligen tvångssyndrom? Jag har hört talas om detta, men vad innebär tvångssyndrom?

Av Legitimerad psykolog Isabel Wienberg, 2019

Tvätta händerna ofta på grund av ångesten över att man kan bli sjuk. Stanna framför porten och räkna tre gånger till 20 för rädslan över att något dåligt ska hända mamma om man inte gör det. Tvångshandlingar och tvångstankar finns i olika former och fasetter. Men vad innebär tvångssyndrom (OCD) egentligen?
Läs mer...  

Tvätta händerna ofta för att man har ångest över att bli sjuk. Stanna framför porten och räkna tre gånger till 20 för oron över att något dåligt annars ska hända mamma.

Tvångshandlingar och tvångstankar finns i olika fasetter och former, men vad är tvångssyndrom egentligen? Ett annat ord som används för tvångssyndrom är OCD, vilket kommer från engelskan och står för ”Obsessive Compulsive Disorder”.

Det är en upprepning av handlingar eller tankar som uppstår på grund av tankar eller tydliga regler. Målet med tvångshandlingarna är att minska oron i kroppen, få kontroll över situationen och förebygga att vissa händelser ska ske. Detta är inte något rationellt, utan en känslomässig upplevelse hos individen med tvångssyndrom. Det finns heller inte alltid en koppling mellan självaste akten och tanken, alltså handlingen man gör för att undvika något. Att exempelvis stanna framför dörren och räkna tre gånger till 20 för att skydda mamma är ingen realistisk åtgärd som ger skydd egentligen, men det är så det upplevs. Tanken här är att något dåligt ska hända mamma och handlingen är att räkna tre gånger till 20.

Oftast är det vanligt förekommande innehåll som alla har i sina tankar, såsom ”har jag stängt av spisen?”. Detta skapar oro hos alla, vilket är helt normalt och vanligt. Det som skiljer tvångstankar från vanliga tankar är HUR man reagerar. Hur uppfattar jag mina tankar? En person med tvångssyndrom upplever tanken som något negativt och får som påföljd oro och ångest. För att återfå kontroller över situationen genomförs tvångshandlingar. Detta ökar dock den negativa uppfattningen och förstärker tvångstankarna för att man verkligen tror på att man har kontroll över situationen. Inom kort uppstår tvångstankar och tvångshandlingar ur vardagliga tankar som upplevs som negativa, skapar oro eller ångest, och med hjälp av tvångshandlingar återfår man kontrollen. Därför inger tvångshandlingar och tvångshandlingar en trygghetskänsla, för de lugnar ner en. Målet med att behandlingen av tvångssyndrom är att visa att man kan uppleva de negativa, påtagliga tankarna utan att bli störd av dessa. Hos små barn kan det förekomma tvångshandlingar utan tvångstankar.

Vid tidigt och intensivt förekommande tvångssyndrom som kommer i omgångar ska detta testas på PANDAS (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal Infections).

Behöver du hjälp? Vill ni prata? Det är bara att boka en tid, snabbt och smidigt. Vi hos Roxitherapy finns här för er!

Hör gärna av er om ni ha frågor eller funderingar.

Delar gärna 

MOTTAGNING

Roxitherapy -
den tysk-svenska psykologmottagningen

SKRIV TILL OSS

psykolog@roxitherapy.com

RING OSS

+ (46) 079 340 67 54

Kontakta din läkare omedelbart i händelse av psykisk kris eller nödsituationer eller ring 112.
Roxitherapy är inte lämplig för akut psykisk kris eller akuta situationer.